logo ŁADOWANIE...

Wnętrze wagonu restauracyjnego

AUTOR: Aleksandra Piskulak

  • Udostępnij:

Projekt podzielony został na 3 części: restauracyjną, kuchenną oraz koncepcję wózka do sprzedaży mobilnej. Celem pracy jest zaproponowanie nowoczesnych rozwiązań dla wagonu restauracyjnego oraz ułatwienie czynności wykonywanych przez obsługę poprzez ergonomiczne ukształtowanie przestrzeni pracy. Projekt dedykowany jest dla wszystkich użytkowników kolei.

W części restauracyjnej znajdują się 22 miejsca siedzące: 14 przy czteroosobowych stoilikach, zwieńczonych modułem oświetleniowym, 8 przy dwuosobowych oraz jedno miejsce dla osoby o ograniczonych możliwościach poruszania się. Przewidziane zostały miejsca stojące. Zaproponowano dwa rodzaje kolorystyki: nawiązującą do chłodnych odcieni kojarzonych ze Skandynawią oraz paletę barw inspirowanych orientem – Japonią.

W celu ukształtowania przestrzeni roboczej, określona została ścieżka obróbki produktów. Wyposażenie zostało dobrane z katalogów firm oferujących sprzęty dla gastronomii, wykonane jest ono ze stali nierdzewnej. W kuchni znajdują się m. in. szafki, szafa mroźnicza, zmywarka, okap, piec konwekcyjno – parowy, dwa zlewozmywaki. Autorkim rozwiązaniem, będącym odpowiedzią na potrzeby obsługi wagonu jest wygospodarowanie przestrzeni do odpoczynku w trakcie pracy. Znajduje się tam rozkładane siedzenie, blat, wieszaki na rzeczy osobiste.